fredag 7 februari 2014

The Ballad of Cable Hogue (1970, DVD, 121 min)

Cable (Robards) är med i modesvängarna och har här valt att köra med "the full spartan".

IMDB

Wikipedia


the Players: 
Jason Robards
Stella Stevens
David Warner
Strother Martin
L.Q. Jones  
Directed by:
Sam Peckinpah 
Written by:  
John Crawford
Edmund Penney
Cinematography by: 
Lucien Ballard 
Music by: 
Jerry Goldsmith
Art Direction by:
Leroy Coleman
Hair Stylist by: 
Kathryn Blondell
Film Editing by:
Lou Lombardo

Frank Santilo


Mycket hot, och moraliska dilemman, men för ovanlighetens skull väldigt lite våld.

the Plot:

Arizona, under tiden då västern expanderades. Cable Hogue blir lämnad åt sitt öde, utan varken vatten eller mat, av sina så kallade affärskompanjoner ute i öknen.Men väl där utei ensligheten så ska ödet le mot Cable och ge honom förutsättningarna att tillslut återkräva sin hämnd.

the Background:

Peckinpah är en del av New Hollywood, en era som jag dyka ner i betydligt mer framöver då den har betytt enormt mycket för min egna filmsmak. 

Just Peckinpah, i denna digra samling filmregissörer, stack ut något för sina vanligtvis våldsamma filmer. Ett faktum som han ofta fick utstå kritik kring.
Och det är just där i som Cable Hogue sticker ut och gjorde att det i många fall tyder på att det var regissörens egna favoritfilm, då han som oftast valde att prata om den framför hans mer erkända verk som the Wild Bunch och Straw Dogs.Peckinpah får som oftast ihop få poäng i Bechdel testet.

Peckinpah var också erkänd för sitt humör bakom kameran något som självklart skulle få digra konsekvenser på hans egna karriär.
I väntan på passerande oväder under inspelningen i Arizona öknen så lyckades teamet dra på sig en bar nota på den nätta summan av $70.000 och Sam själv lyckades med att sparka 36 av de anställda teknikerna under resans gång. Det är större delen av ursprungs teamet.

Enligt Wikipedia så gick film hela $3.000.000 över den den från början satta budgeten av av $700.000. Ett faktum som nästintill låter otroligt och om det nu stämmer så förstår man hur en regissör, som då var ett av de hetaste namnen i filmbranschen efter framgångarna med the Wild Bunch, nu blev tvungen att fly undan filmbolagen till England där han fick starta om sin karriär.


the Review:

Att historien inte kretsar kring en lonesome cowboy som ska skydda någon eller något från ett rövarband ( Som all western har handlat om sedan de sju samurajerna) är oerhört uppfriskande.

Att Robards spelar den sympatiske men något sliskige Cable Hogue ytterst väl samtidigt som vi snabbt kastas in i historien gör att filmen inledningsvis känns oerhört lovande.

Det är först när vi blir presenterade för filmens humor , vars punchline som oftast består av ett par kvinnobröst eller att någon, skrämd, springer iväg i en hastighet skapade i efterhandsredigeringen, det är då man inser att filmens längd på två timmar kan komma att kännas ännu längre.


Trots Peckinpahs kärlek för våld och omoral så finns det faktiskt en del hjärta i filmen.

Men jag finner fortfarande karaktären Cable intressant och följer med en måttlig spänning hans pågående projekt ute i Arizona öknen.
Och när väl filmen når sitt slut så sys det ihop rätt så läckert och man får svårt att inte uppskatta denna lilla oslipade juvel.

the Slutkläm:

Jag vet inte om det var avsaknaden av bra film under en längre period som gör att jag trots allt uppskattade detta verk. Som trots sin rätt uppenbara svagheter ändå lyckas charma mig med en relativt sympatisk huvudkaraktär med sitt intressanta projekt. Men som sagt, man skrattar tyvärr som oftast snarare åt filmen än med den.

the Betyg: 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar