söndag 15 december 2013

the Village of the Damned & Black Christmas (1960, DVD, 77 min & 1974, BD, 98 min)

 
Blondes have more fun...or do they?


IMDB

Wikipedia


the Players: 
George Sanders
Barbara Shelley
Martin Stephans 
Directed by:
Wolf Rilla 
Written by:  
Stirling Siliphant
Wolf Rilla
Cinematography by: 
Geoffrey Faithfull 
Music by: 
Ron Goodwin 
Art Direction by: 
Ivan King
Make up/Hair style by: 
Joan Johnstone
Film Editing by:
Gordon Hales
the Plot:

Invånarna i en liten engelsk by blir under en vanlig förmiddag i deras liv nedsövda under högst mystiska omständigheter. När man några timmar senare kvicknar till så gör man sitt bästa för att återgå till sina normala liv. Men snart så visar det sig att det ska bli svårare än man tror när kvinnorna i byn plötsligt är gravida.

the Background:

Fredagen den 13:e och det firades såklart med filmkväll. Lotten föll på de två orginalen Village of the Damned och Black Christmas.
Som ni förstår så har det alltså gjorts remakes på dessa två filmer och i just detta fall så var det husguden John Carpenter som valde att, likt hans mästerverk the Thing, ge en gammal klassiker chansen på nytt.

Sann ondska klär i tweed.
 
the Review:

Detta var alltså en tid när skräcken började finna sin plats i filmvärlden men fortsatt i utveckling. Och detta är givetvis ett experiment på vägen Något som märks i inledningen av filmen. Historien blir stämningsfullt presenterad genom ett fint foto, intressanta miljöer och genomtänkt regi.

Tyvärr så tappar filmen i sin kvalitet efter detta. När vi blir tvungna att introducera tal i historien så blir konsekvensen att det mesta känns teatraliskt. Ett faktum som gör att filmen sakta men säkert tappar sin trovärdighet.

Det är en riktigt fin historia, man förstår varför det blev Carpenter's val, som tyvärr lider något av sina budgetbegränsningar och jag tror att helheten hade mått bättre om produktionsdatumet flyttats fram med ett par år. Det hade vart extremt intressant att se vad Arkiv X teamet hade kunnat prestera med denna historia under sin storhetstid då det känns som ett perfekt fall för Mulder och Scully.

the Betyg: 3 ( en svag sådan)

Trubbel i föreningslivet.

IMDB

Wikipedia


the Players: 
Olivia Hussey
Keir Dullea
Margot Kidder
John Saxon
Directed by:
Bob Clark 
Written by:  
Roy Moore 
Cinematography by: 
Reginald H. Morris 
Music by: 
Carl Zittrer 
Art Direction by: 
Karen Bromley
Make up by: 
Bill Morgan
Film Editing by:
Stan Cole

the Plot:

Julen nalkas och universitet töms på elever. I flickföreningen så bjuder dom som blev kvar i stan på fest, när en oinbjuden gäst flyttar in på deras vind. Och snart så förvandlas årets trevligaste högtid till ren terror.

the Background:

Kvällens andra film och vi fortsätter med skräckens filmhistoria. Den kanadensiska Black Christmas kom sex år efter att Night of the Living dead lamslog USA's inland och sägs vara en stor inspirationskälla till den stundande slasher-genrens stora framgångar.

Likt en bra skräckfilm så är även denna fylld med skådespelartalanger där Olivia Hussey (Romeo & Julia och Ivanhoe), Keir Dullea (2001 och the Good Sheperd) och Margot Kidder (Superman och the Amityville Horror) sticker ut.

Även denna film fick sig en remake 2006, en film jag med största sannolikhet aldrig kommer att se.

Ett bistert julfirande.


the Review:

Även om filmen visade sig vara något annat än vad jag till en början trodde, så skulle det bli en riktigt trevlig filmupplevelse. 
Även om det är långt ifrån en klassisk slasher så är det klart vad dess betydligt mer framgångsrika uppföljare, tex. Halloween, Friday the 13th och Nightmare on Elm Street, har funnit sin inspiration.

Det innovativa POV-fotot som kom att prägla Halloween och Friday the 13th och den karismatiska antagonisten i Nightmare. Och det är just dessa två komponenter som också lyfter filmen från ett annars uppenbart fall.

De stora problemet ligger i, trots generellt sätt bra skådespeleri, att vi saknar en klar och tydlig huvudkaraktär att känna för. Därför blir slutet inte riktigt så engagerande som man hade hoppats trots att potentialen finns där.


the Betyg: 3 (stark)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar