söndag 3 augusti 2014

Transformers: the Movie (1986, DVD, 84 min)

Transformers! Less than meets the eye...


IMDB

Wikipedia


the Players: 
Peter Cullen
Frank Welker
Judd Nelson
Orson Welles
Leonard Nimoy
Eric Idle
Directed by:
Nelson Shin 
Screenplay by:  
Ron Friedman 
Music Composed by: 
Vince DiCola  
Film Editing by:
David Hankins 


the Plot:

Hinner Optumus Prime (Cullen) och hans närmsta Autobots att rädda Universum innan Orson Welles äter upp allt återstående liv?Orson Welles mumsar vin...the Background:

Filmen som bygger på en TV-serie som bygger på en serie leksaker från en av världens största leksaksföretag, Hasbro. Företaget från Rhode Island, som efter en uppgång i och med lanseringen av G.I. Joe dockan under 60-talet, hade gått igenom ett par riktigt tunga år när man bestämde sig för att ta hjälp av Marvel Comics för att göra en nylansering av de kände actionfigurerna under det tidiga 80-talet. 

Man passade även då på att köpa upp rättigheterna till två olika japanska figurserier, Diaclone och Microman från företaget Takara Toys, för att med hjälp av Marvel omlansera dessa produkter som Transformers. Ett gäng utomjordiska robotar som kan förvandla sig till olika typer av fordon. Dessa leksaker, som också utmynnade i en framgångsrik serie, möjliggjorde att Hasbro återkom på rätt köl och ökade sina försäljningssiffror med 1355 % under en tio års period. Orson Welles mumsar planeter...

Filmen fick en budget på ca $6 miljoner, vilket var ungefär sex gånger så mycket som ett 90 minuter lång TV-avsnitt hade kostat. De hundra som jobbade under den Nord Koreanske regissören, Nelson Shin, tog vanligtvis på sig ungefär tre månader för att färdigställa ett avsnitt. Men nu sattes man under hårdare prov då man var tvungna att producera både filmen och serien samtidigt.


"They created the story using characters that could best be merchandised for the movie. Only with that consideration could I have freedom to change the storyline."


Detta sa regissören Shin om arbetet med manuset. "Story Editor" Flint Dille beskriver själv filmens manus som ett Frankenstein's monster av olika utkast, idéer och karaktärer. 

Ett hedersomnämnande bör också utgå, trots min kraftiga drift, till Orson Welles som gjorde sin sista insats på filmduken. En värld som han bokstavligt talat lämnade strax efteråt, men där han kommer att bli ihågkommen som en av de viktigaste och största (no pun intended) i dess historia. Det var även Scatman Crothers sista framträdande på den vita duken.


the Review: 

Jag växte alltså upp med något som jag har kommit att kalla för socialist TV. Något som jag vill tro har haft en positiv inverkan på mitt liv då jag blev underhållen av filmmjölkskonstnärer och någon slags finsk pantomimartist istället för utomjordiska robotar som förvandla sig själva till fräcka sportbilar och "han-män" med långa svärd som slogs mot personer med skelettansikten. 

Så min introduktion till denna franchise, och vad som senare skulle bli bakgrunden till denna recension, är Michael Bay's vulgära spelfilmsversion från 2007. Som nu ser ut att påbörja sin andra trilogi med Marky Mark som ledande karaktär.  

Min poäng är den att jag helt enkelt saknar all slags sentimentala känslor för produkten som garanterat krävs för att överhuvudtaget känna något annat än total likgiltighet för detta hafsverk. 

Ett av filmens större problem är att den tyvärr fungerar som en länk mellan säsong två och tre i TV-serien. Därför läggs ingen energi överhuvudtaget på att presentera några karaktärer eller, konstigt nog, någon som helst stämningsuppbyggnad.
Känslan är att man så snabbt som möjligt ville komma fram till pangandet, "för det är väl typ det som underhåller barnen", ett format som säkerligen fungerar bättre under tjugo minuter på TV'n än 90 minuter i biosalongen.


Undrar vilken Transformer som förvandlas till ett gigantiskt fiskespö?

Något som leder oss in på filmens huvudproblem. Den är likt serien bara satt till livet för att agera som reklam för en vara. Helt enkelt en 84 minuter lång reklamfilm. The horror! the horror.

In the next season (3), we were going to have all these new characters, and people are going to be wondering what happened to the old characters that they liked so much. What we knew, in a business sense, is that they had been discontinued, because they were the 1984/1985 (toy)line – but, we needed to tie them off. So, we had this one scene where the Autobots basically had to run through a gauntlet of Decepticons. Which basically wiped out the entire '84 product line in one massive "charge of the light brigade".

Flint Dille/Story Editor bekräftar att filmens främsta mål var att lansera den nya generationen av Transformers och att berätta en intressant och medryckande historia fick komma i andra hand. 

Måste erkänna att jag inför filmens inledning var rätt spänd på vad som skulle utspela sig framför mig. Mina tankar om Bay's ekonomiskt framgångsrika filmserie är inte allt för höga även om jag likväl har sett alla fyra hittills. Men dom har ändå gjort mig nyfiken på vad jag gick miste om som barn. Tyvärr så visade sig filmen hålla ungefär samma kompetensnivå i sitt berättande som dagens spelfilmversioner och underhållningsvärdet blir därefter obekvämt lidande. 

the Slutkläm:
 
När eftertexterna väl börjar rulla så känner jag mig ungefär lika distanserad till projektet som Orson Welles, som lär ha förklarat filmens "plot" så här...


"a big toy who attacks a bunch of smaller toys". 

the Betyg: 2 (Ytterst nära 1:an om jag ska vara ärlig.)"I've got better things to do tonight than die."Inga kommentarer:

Skicka en kommentar