söndag 25 maj 2014

Sneakers (1992, LD, 122min)

En matematisk action/thriller om skor?

IMDB

Wikipedia


the Players: 
Robert Redford
Sir Ben Kingsley
Mary McDonnell
Sidney Poitier
David Strathairn
Dan Aykroyd
River Phoenix
Directed by:
Phil Alden Robinson 
Screenplay by:  
Phil Alden Robinson
Lawrence Lasker
Walter F. Parkes
Cinematography by: 
John Lindley 
Music by: 
James Horner
Production Design by:
Patrizia von Brandenstein
Art Direction by:
Diane Wagner
Film Editing by:
Tom Rolf
the Plot:

Marty Bishop (Redford) och hans gäng med teknologiskt kunniga kufar skapar sitt leverne genom att bryta sig in på banker på bankernas egna förfrågan, som ett slags säkerhetstest. En dag så knackar NSA (National Security Agency) på dörren som är i behov av deras expertis. Men allt är inte riktigt som det visar sig medans Marty's förflutna vänder sig emot honom.


Ett härligt ensemble arbete med några av 70 och 80- talets största namn utlovas.the Background:

Filmens producenter och manusförfattare, Lawrence Lasker och Walter F. Parkes, kom på idén till denna historia under inspelningen av WarGames, 1981. Som ni förstår så tog det lite mer än ett decennium innan man fick fullfölja sin filmidé.

En faktor som hjälpte var när man lyckades få med Robert Redford i projektet. Inte bara att det öppnade upp för att anställa den mycket meriterande ensemblen men även valet av regissör. Robinson som inledningsvis hade ett litet intresse för filmen ändrade sig snabbt när möjligheten att jobba med den erfarne Redford dök upp.

Under filminspelningens gång så dök två agenter från the Office of Naval Intelligence upp hos regissör Robinsons dörr. Dom förklarade för honom att på grund av landets säkerhet så fick inga referenser till en hand-hållen manick med förmågan att dechiffrera koder visas i filmen. Då filmens handling till stor del innehåller just en sådan mackapär så sökte en väldigt oroad regissören råd hos filmbolagets advokaterf. Där insåg han till slut att det antagligen var ett practical joke från antingen Aykroyd eller Redford.


the Review: 

Filmen dök upp som ett av några alternativ på min senaste filmkväll. Med en spännande cast ,en intressant plot och då ingen i gänget hade sett den tidigare så kändes det som den perfekta filmen. En känsla som filmen till stor del skulle klara av att leva upp till.

Det är en väldigt avslappnad, godhjärtad och spännande rulle. En typ av action/äventyrs film som verkligen har försvunnit ur dagens filmutbud. Då allt ska vara så råbarkat och episkt nu för tiden. Och den glädje som infinner sig i ens sinne, när man väl råkar finna dessa guldklimpar i filmhistoriens djungel, är näst intill obeskrivbar. Framförallt så är det en känsla av hopp. Att det fortfarande finns något underhållande kvar att uppleva för första gången där ute.


Självklart så spelas filmens bad guy av Sir. Ben Kingsley.


Konstigt nog så är faktiskt inte filmens grundhistoria allt för engagerande. Den är välskriven, om än klassisk och inte direkt nyskapande. Det som jag tidigare beskrevs som lockande har nog snarare med äventyret i sig att göra. Den katt och råtta leken som utspelar sig framför en.

Den stora behållningen är istället samspelet mellan våra karaktärer. Allt från de något mer "normala" till goofsen, våra comic relief karaktärer. Ensemblen ledd av Redford, som faktiskt har vart med i denna genres klart mest överlägsna film i the Sting, innehåller alla de där klassiska urtyperna som en sån här typ av film bör innehålla. Tankarna går till den riktigt sköna filmen, Twister, som har ett liknande upplägg. Det är helt enkelt väldigt underhållande att höra tugget mellan gänget och det känns som oftast rätt naturligt.

Sen så är såklart långt ifrån den perfekta filmen. Och för att vara lite motsägelsefull så vill jag återkomma till det här tugget som jag beskrev här ovanför. Ibland så tappar filmen sin måttstock när det kommer till det naturliga skådespelet. Där framförallt Strathairn's karaktär tenderar att bryta illusionen och sin egen logik. 

Filmen saknar också en visuell ton. Det känns kompetent gjort så klart. Men någon vidare egen stil har den verkligen inte. Utan man har här valt att sätta historien och karaktärerna i centrum.


the Slutkläm:
 
En perfekt filmkvälls rulle som passar de flesta. Underhållande, engagerande och bjuder på en hel del skratt här och där. Kräver inte allt för mycket av sin publik. Och det är något om man verkligen inte ska underskatta alla gånger.


the Betyg: 4 (Jävligt skön helt enkelt)

"No more secrets, Marty."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar