lördag 26 april 2014

Pumpkinhead (1988, DVD, 86min)

Både jag och Stan Wilson går emot läran, visa aldrig ditt monster i inledningen.


IMDB

Wikipedia


the Players: 
Lance Henriksen
Jeff East
John D' Aquino
Kimberley Ross
Joel Hoffman
Cynthia Bain
Kerry Remsen   
Directed by:
Stan Winston 
Screenplay by:  
Mark Patrick Carducci
Gary Gerani
Cinematography by: 
Bojan Bazelli 
Music by: 
Richard Stone
Production Design by:
Cynthia Kay Charette
Set Decoration by:
Kurt Gauger
Creature Makeup by: 
Tom Woodruff Jr.
Film Editing by:
Marcus Manton



the Plot:

Ute i den amerikanska söderns vildmarker så går vandringshistorien om ett monster som sprider rättvisa där orättvisa har skördat sina offer. När ett par ungdomar från storstaden råkar ha ihjäl butiksägaren Ed (Lance Henriksen) Harley's son i en oturlig olycka. En händelse som väcker Ed's enorma vrede och snart så kommer de skyldiga ångra valet av sin semesterplats.


Ed Harley levde sitt anspråkslösa liv i fred tills storstädernas fasligheter gjorde sig påmind.


the Background:

Stan Winston långfilmsdebut som regissör. Och om ni undrar vem fasiken det är så ska jag berätta det för er nu.

Den nu bortgångne Stan utbildade sig inom måleri och skulptering. Men precis innan 70-talet tog vid så bestämde han sig att bege sig till Hollywood och ge skådespelaryrket en chans. När den karriären inte tog fart så gav han sig istället på en lärlingstjänst på maskavdelning hos Walt Disney.

Där kom han att jobba och forma sina kunskaper i över tio år genom att bland annat tillverka Wookiee kostymerna till vår tids största kulturella skapelse. 1978 års Star Wars Holiday Special

Under 80-talet så skulle han börja bryta upp med Walt Disney och resan mot att befästa sitt egna namn i de visuella effektmakarnas himmel tog sin fart. Han hjälpte till exempel en utarbetad Rob Bottin under the Thing inspelningen med den berömda hundscenen. Och han ska tydligen haft en hand i arbetet kring den tredje Fredagen den 13:e filmen. En av mina personliga favoriter i den underbara serien.

Men det var tack vare hans arbete i James Cameron's supersuccé the Terminator som tog honom till berömmelsen. För att sedan följa upp det arbetet med ett Oscarsstatyettbelönat hantverk i Cameron's nästa projekt Aliens

4 statyetter för bästa visuella effekter och mask hann han plocka upp innan han blev tvungen att lämna in 2008. Han lämnade dock efter sig mycket glädje och kunskap i filmhistoriska klassiker som Terminator, Jurassic Park, Predator och Aliens serierna.


Filmen producerades av den legendariske Dino de Laurentiis amerikanska bolag De Laurentiis Entertainment Group. Tyvärr så gick företaget i konkurs i sammanband med att Pumpkinhead skulle släppas till biograferna. Till slut så plockade United Artist upp filmen och gav den ett något limiterad försök ute på marknaden. Det var även här som filmen fick sin andra titel, Vengence - the Demon, när United Artist försökte ge den ett ansiktslyft.

Med vissa svårigheter så spelade Pumpkinhead i alla fall in sin budget med råge, men det skulle dröja innan man började tyda spåren som filmen lämnade efter sig. För att sedan ta upp den kultfanan som filmen nu håller högt.


Kommer Pumpkinhead finna tron på något annat än hämnd?


the Review: 

Jag går direkt på filmens problem. För problemen är en så pass stor del av filmen att det är svårt att prata om något annat än just det.

Vi har alltså en av de mest erkända visuella effektmakarna som regisserar sin första film. Självfallet så kommer filmen innehålla en imponerande varelse skapade av mästarens egna team. Men frågan är vad det är för typ av film? En skräckfilm? Mnja. Då vi direkt bryter skräckfilmens gyllene regel om att aldrig visa monstret i början av filmen. Men självfallet så måste man ju göra det när filmen är skapad av Stan Winston. Är det en monsterfilm då? Mnja, inte det heller. I och med att det är Winstons regidebut så märks det rätt så väl i berättandet av historien. Han och hans team må vara lysande på att ge liv till den fysiska dockan men att ge liv till karaktären och berättelsen är de betydligt sämre på.

Jag tänker, och delvis jämför, filmen med the Thing. Vilket säkerligen är orättvis men samtidigt så påminner de rätt så mycket om varandra. Där Carpenter genialiskt lyckas väga det okända och obehagliga runt gåtan om the thing i inledning av filmen för att ju längre tiden går visa mer och mer ut av Bottins mästerliga skapelser. Samtidigt som han också lyckas skapa utmärkande karaktärer som man snabbt börjar finna tycke för och därav engagerar sig rejält i deras batalj mot överlevnad. 

Nu hamnar Pumpkinhead någonstans emellan och blir inte riktigt bra på något. Varken direkt skrämmande eller allt för underhållande och engagerande. Tyvärr för filmen då det självfallet fanns enormt med potential för att bli en riktigt bra film. 

the Slutkläm:
 
Det är självfallet inte bara elände. Och visst bör man se Winston's Pumpkinhead. Men om man inte är allt för erfaren i 80-tals skräckfilmshistorien så finns det en mängd filmer som man bör se först och som ger en betydligt mer i utbyte. 


the Betyg: 3 (Jävligt snygg men relativt innehållslös)



"Nothin' can call it off...[lights flamethrower] "


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar