måndag 21 april 2014

le Spectre Rouge & the Most Dangerous Game (the Red Spectre, 1907, Youtube, 9 min & 1932, DVD, 63 min)

Den röda fantomen, här i lila, vill ta del av sina vänner i efterlivet.


IMDB

Youtube


Directed by:
Segundo de Chomón
Ferdinand Zecca
Screenplay by:  
Segundo de Chomón


the Plot:

En demonisk magiker försöker förgöra tre kvinnor i sina hemska riter. Men visst finns den fortfarande någon godhet kvar i värden.


the Background:

Filmen som är skriven och medregisserad av Segundo de Chomón fick in sin fot i filmbranschen genom hans fru, Julienne Mathieu, som då jobbade för filmbolaget Pathé Frères. Det var också genom Pathé's räkning som han började producera trickfilmer i hemlandet Spanien. Segundo specialiserade sig även på att färgsätta sina filmer. Resultatet av detta jobb ledde till att en av filmbolaget bröder Charles Pathé handplockade Segundo till Frankrike för att samarbeta med hans toppregissör Ferdinand Zecca och börja utmana Georges Méliès.

Société Pathé Frères var ett företag skapat av de fyra bröderna Charles, Émile, Théophile och Jacques Pathé 1986. Man blev snabbt världens ledande filmutrustning och produktionsbolag samtidigt som man även producerade grammofon skivor. 1902 köpte man även upp Lumière brödernas patent för att fortsätta utvecklingen av filmtekniken. 1909 så är det beräknat att företaget ägde runt 200 filmsalonger runt Frankrike och Belgien. Men framtiden skulle se bister ut och företaget led stora förluster under främst andra världskriget vilket gjorde att företaget gled ur Charles Pathés händer. Men man tog sig igenom krisen och i dagsläget så jobbar man fortfarande med bla. filmproduktion, distribution och handhavandet av biografer.Jo, dom blir något mer lätthanterliga i flaskformatet.

Filmen har även en koppling till Zodiac mördaren som vände upp och ner på främst San Francisco området under slutet av 60-talet och början av 70-talet. Ett av denne mytomsbundna mördares kännetecken var de brev som han bevisligen skickade till diverse tidningar i sammanband med morden. Breven innehöll som oftast komplicerade skiffrar eller popkulturella referenser. 

Det sista bekräftade brevet från Zodiac som anlände till tidningarna, 1974, var undertecknat med namnet the red phantom (red with rage). Många ser därför kopplingen till denna film då Zodiac's mål ,enligt honom själv, liknande vår röde fantoms. Att samla själar till efterlivet.

the Review: 

Visste inte alls vad jag skulle förvänta mig men glädjande nog så var det som sagt en trickfilm vilket gjorde att den annars evighetslånga nio minuterna nu kändes som ungefär tre. Nej jag kan inte påstå att jag är något vidare fan av de första tio årens stumfilmer vilket inte heller borde vara speciellt anmärkningsvärt. Visst ska man ge cred till Lumière brödernas skapelse men som tur är så har ju filmberättandet utvecklats åt det mer positiva sedan människan för första gången plockade upp en kamera och började föreviga rörlig bild. Jag förringar inte deras prestation men att sitta å påstå att det skulle vara någon som helst slags filmkonst, utöver det vetenskapliga, är för mig oförståeligt. 

Vad jag däremot kan uppskatta så är det kreativitet och uppfinningsrikedom. Och vår film går just i de spåren. Till den grad att man själv sitter å funderar på hur de skapade vissa av effekterna. Något som gör en väldigt glad när en film som har över 100 år på nacken fortfarande kan överraska. 

the Slutkläm:
 
Likt de flesta effektfilmer så kommer historien i andrahand likaså för le Spectre Rouge. Men de nio minuterna som det tar för en att sitta igenom Segundo's verk är faktiskt ytterst underhållande. Ett tips är dock att hitta passande musik att se filmen till. I mitt fall landade det på David Shire's filmmusik till Finscher's film Zodiac. Det förhöjde upplevelsen oerhört.


the Betyg:
Bob, här i svartvitt, vill ta del av sina vänner även efter greve Zaroff's roliga timmen.
the Players: 
Directed by:
Screenplay by:  
Cinematography by: 
Music by: 
Art Direction by:
Set Decoration by: 
Film Editing by:
Archie Marshek


the Plot:

Bob Rainsford (McCrea) är den enda överlevaren från en svår båtolycka. Som tur är så vaknar inte bara Bob upp på land utan han finner snart även ett bebott slott i närheten av stranden. Väl där inne så träffar han, landägaren och jägaren, greve Zaroff och två andra skeppsbrutna. Men snart så inser Bob att det kanske inte enbart var ödet som tog honom till denna plats.


the Background:

Ja. Historien om Zodiac har tagit upp en stor del av min tid det senaste året/halvåret. Som tur var så tyder det mesta på att han var en filmnörd som mig och många andra vilket leder till att man får nys om än mer intressant film att få uppleva.

Robert Graysmith, författaren av två Zodiac böcker och som jobbade med fallet då det begicks, tror att the Most Dangerous Game var en inspirationskälla till mördaren. I Zodiac's första chiffer så går det att utläsa:


I like killing people because it so much fun.
 It is more fun than killing wild game in the forrest.
Because man is the most dangerous animal of all.

En av de misstänkta var maskinisten på stumfilmsteatern the Avenue i San Francisco. Han tillverkade bland annat biografens egna affischer där hans handstil blev direkt kopplat till skriften på Zodiac's brev. En av många kvällar på the Avenue så visades just denna double feature med le Spectre Rouge och the Most Dangerous Game. Var kanske vår mördare en av de som arbetade där eller möjligtvis en i publiken?

Men fallets huvudmisstänkte, och även Dave Toschi's främste man, var en person som enligt ett nyckel vittne lär ha berättat om sina planer långt i förväg. Om namnet Zodiac, om breven och om morden. Allt baserat på just boken the Most Dangerous Game och greve Zaroff.
Vittnets vän som fick honom att kliva fram ur skuggan och berätta sin historia skulle senare bli ägare över RKO's gamla filmarkiv. Ett filmarkiv som utöver superhits som Citizen Kane, Notorious och King Kong även lanserad denna film.

Och när vi ändå talar om King Kong så är det så att man valde att spela in dessa filmer samtidigt, där man använde varandras dekor, effekter och personal. Något som gör sig påmint filmen igenom. 


Som att det inte räckte med att bli jagad av Zaroff...någon stans där ute lurar King Kong.


the Review: 

Om inläggets andra film finns det ytterst lite att säga om. Utöver ett enkelt men underhållande sätt att få liv i den inledande båtscenen så slås med hur billigt och hafsigt detta verk har blivit hanterat. Och med facit i hand så känns det verkligen som att man passade på att spela in denna film mellan tagningar på King Kong.

Tyvärr så faller jag aldrig för någon av våra två huvudkaraktärer under den korta tiden som filmen trycker dom på en vilket såklart leder till att man följer den tredje akten och själva uppgörelsen med total apati. 

Det man möjligtvis skulle kunna hylla filmen för är dess scenografi men så vet man samtidigt att större delen av det vi ser framför oss är variationer av King Kong enastående värld.

the Slutkläm:
 
Utöver själva Zodiac och King Kong kopplingen så ser jag verkligen ingen anledning till att se denna film. Utan jag skulle nog hellre tipsa om att läsa boken om man är intresserad av historien.

the Betyg:"Luckily I'm the hunter."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar