Kommer HAL förstöra ytterligare ett rymdäventyr? |
IMDB
Wikipedia
the Players:
Roy Scheider
Helen Mirren
John Lithgow
Bob Balaban
Elya Baskin
Keir Dullea
Douglas Rain
Directed by:
Peter Hyam
Screenplay by:
Peter Hyam
Cinematography by:
Peter Hyam
Music by:
David Shire
Production Design by:
Albert Brenner
Costume Design by:
Patricia Norris
Visual Effects Supervision by:
Richard Edlund
Conceptual Art by:
Syd Mead
Film Editing by:
Mia Goldman
James Mitchell
the Plot:
Ryssland lyckas övertala Dr. Heyward Floyd (Scheider) och den amerikanska regeringen att följa med dom och Tanya Kirbuk (Helen Mirren) i jaken på svaren om vad som hände med the Discovery One. Samtidigt som kalla kriget (!!!???) fortfarande är i full gång 2010.
Roy Scheider, jagad av ryssar och monoliter i yttre rymden. |
the Background:
Nu undrar ni såklart varför man behöver en uppföljare till Kubricks klassiska sci-fi mästerverk 2001: a Space Odessey. En högst legitim fråga och min personliga analys är att det som vanligt handlar om två stora egon som inte riktigt kan samarbeta och därtill en nörd som inte förstår sitt egna och allas bästa.
I början av 60-talet kontaktade Stanley Kubrick Arthur C. Clarke, en av vår tids största sci-fi författare som var en del av " the Big Three" - Asimov, Heinlein och Clarke) för att tillsammans utforma ett manuskript till hans nästa film. Kubrick föreslog sedan på ett av de följande mötena att dom istället skulle skriva en novell ihop som de sedan kunde filmatisera.
Men författandet drog ut på tiden och Kubrick satte igång filmandet under tiden. Det gick såpass långt att Novellen släpptes ett par månader efter att filmen hade haft sin stora premiär. Boken tillskrevs helt till Clarke då Kubrick hade lagt sitt krut på regissera och färdigställa filmen.
Boken skiljer sig en hel del från filmen, där Kubrick valde att vara konstnärlig så var Clarke noga med förtydliga orsaken och verkan. Det sägs att Clarke lämnade förhandsvisningen av filmen under aktpausen gråtandes. Efter att ha bevittnat en elva minuter lång scen, som inte klarade sig kvar till biosläppet, där våra astronauter endast joggar runt i rymdskeppet.
John Lithgow drömmer om att han fick dela rymdäventyr med Sandra Bullock. |
Men Clarke var inte sen med att rida på den framgångsvåg som Kubricks banbrytande filmskapelse skulle ha. Fyra böcker blev det totalt från Clarke's sida innan han la locket på, för historian om astronaut Dave Bowman, datorn HAL 9000 och svävande monoliter kring Jupiter. Och bara en av de tre uppföljarna till första boken, eller filmen beroende på hur man ser på saken, blev till film.
1982 när Clarke hade fördigställt sin uppföljare till 2001, 2010 : Odessey Two, så hörde han av sig till Kubrick och lite skämtsamt förklarade att det var upp till kungen av filmens konst att stoppa eventuella filmatiseringsförsök. Men vid det här laget hade vi inlett science fictions guld era och i och med framgångarna med Star Wars, Blade Runner och Alien så var alla försök att stoppa giriga filmbolagsdirektörer från att kapitalisera på denna saga.
MGM som värvade rättigheterna till boken tillfrågade Kubrick som avböjde förslaget. Projektet gick då istället till den ambitiöse regissören, och tillika musiker och konstnär, Peter Hyam. Helt korrekt kontaktade Hyam Kubrick för att få hans välsignelse.
"I had a long conversation with Stanley and told him what was going on. If it met with his approval, I would do the film; and if it didn't, I wouldn't. I certainly would not have thought of doing the film if I had not gotten the blessing of Kubrick. He's one of my idols; simply one of the greatest talents that's ever walked the Earth. He more or less said, 'Sure. Go do it. I don't care."
Och med sin stora läromästares ord - I don't care - i ryggen så trevade Hyam ut i rymdhistoriens mörker.
En rolig notis är att Hyams film, Capricorn One från 1977, som handlar om hur den amerikanska regeringen fejkade månlandningen -69. En teori som vissa konspiratörer tror har skett på riktigt, och det fallet blivit regisserat av just Kubrick. I sådant fall säkerligen kontrakterad för erfarenheterna med inspelningen av 2001.
Effekterna till filmen var skapade av Douglas Turnbull's företag EEG (Entertainment Effects Group). Douglas Turnbull som var en av fyra som låg bakom de visuella effekterna till Kubricks orginalfilm.
Hänger Peter Hyams och hans films framgångar på en skör lina? |
the Review:
Nu var det ett bra jävla tag sedan jag såg 2001. Så länge sedan att jag har för mig att jag var i den åldern då man fortfarande såg något slags underhållningsvärde i att se Armageddon. Och när man fortfarande kan tänka sig att sitta igenom den smörjan så har jag svårt att tänka sig att man klarar av att ge filmen ,som gav rymdresan ett nytt språk, n rättvis bedömning.
Men samtidigt så dröjde det faktiskt hela 16 år innan Hyams uppföljare såg dagens ljus och borde därför också klara av att stå på sina egna ben alldeles utmärkt.
Och till viss del så gör den just det. Jag slås av det faktum hur lätt man faktiskt kommer in i filmen där den största anledningen till det är just hur pass mycket Hyams version skiljer sig mot Kubrick's. Både rent berättarmässigt och stilistiskt. Lite som den där släktingen som trots blodsbandet skiljer sig något enormt och sticker ut från de övriga. Om 2001 är Michelangelo's takmålning av skapelsehistorien i sixtinska kapellet så är 2010 en where's waldo bild. Både två verken har klara mål och utför sina poänger väl men där dom skiljer sig något, minst sagt, i framförandet. 2010 är helt enkelt varieté-versionen av 2001.
Där 2001's effekter är fantastiska och minnesvärda så är 2010's motsvarighet vardagliga och helt okej. Där 2001's skådespelarprestation och karaktärsutveckling är magisk och spännande så 2010's motsvarighet duglig och helt okej. Där 2001's satte enorma spår i filmhistorien och förändrade hur man såg på science fiction så är lämnar 2010 ytterst få spår efter sig men är likväl en underhållande resa något man inte ska underskatta.
Man bör också komma ihåg att den bjuder på ett par riktigt fina skådisnamn som man gärna ser film med i Scheider, Lithgow, Balaban och Mirren. Detta tillsammans med snygga rymdinteriörer så är det trots allt en helt duglig sci-fi rulle.
the Slutkläm:
2010 bär självklart ett enormt ok. Ett ok som den långt ifrån klarar av att bära upp. Om bara Hyam's film inte hade haft någon som helst koppling till 2001 så hade den säkerligen blivit ihågkommen som något större och viktigare. Nu faller den rätt så platt men är likväl sevärd för det.
the Betyg: 3 (klassiskt exempel på ett klassiskt betyg)
"Reason? There's no TIME to be reasonable!"