torsdag 27 februari 2014

Adam's Rib (1949, DVD, 101min)

Tracy och Hepburn gör upp i rätten.

IMDB

Wikipedia


the Players: 
Katharine Hepburn
Spencer Tracy
Judy Holliday
David Wayne
Directed by:
George Cukor 
Written by:  
Ruth Gordon
Garson Kanin
Cinematography by: 
George J. Folsey 
Music by: 
Miklós Rózsa
Art Direction by:
William Ferrari
Cedric Gibbons 
Set Decoration by: 
Edwin B. Willis
Film Editing by:
George Boemler



the Plot:

En ung kvinna (Holliday) skjuter sin man, efter många år av vänsterprassel och försummande. Adam Bonner (Tracy) får rollen som åklagare, något hans fru Amanda (Hepburn), likaså hon advokat, finner intressant och tar på sig att försvara den unga kvinnan. Och snart får dom svårt att hålla reda på deras privata och professionella liv.


Amanda (Hepburn) dominerar sin man (Tracy) under rättegången med en järnhand.


the Background:

Skriven av paret Ruth Gordon och Garson Kanin, baserad på en verklig historia om advokat-paret William och Dorothy Whitney som skilde sig och gifte sig med respektive klient i ett rättegångsmål, spelade av paret, om än inte officiellt, Kathrine Hepburn och Spencer Tracy.

Anmärkningsvärt i deras 26 år långa inofficiella förhållande, som beskrivs som ett av Hollywood's mest klassiska, är att Spencer Tracy fortfarande var gift under all den tiden. Något Hepburn kände till, respekterade och såg till att hålla tyst om tills att både Spencer och hans fru hade gått bort.

Tracy och Hepburn gör Manhattan i parets sjätte film ihop.



Detta blev mitt första film-möte med den riktiga Hepburn, då jag inte räknar med Cate Blanchett's Oscarsvinnande prestation i the Aviator, en karaktär som jag personligen hade extremt svårt för. Den riktiga Katharine växte upp i ett politiskt engagerat hem i Conneticut där föräldrarna var mån om att barnen skulle bli frispråkiga och orädda för debatter. Ett persondrag som till en början inte föll så väl ut med idealet i Hollywood.

Att Hepburn var en fantastisk skådespelerska är i sig är ingen nyhet, men nåhot som inte är lika känt och också kanske hennes storhet, är att hon låg bakom en förändrad bild av det kvinnliga könet på vita duken, vilket inte ska underskattas.

Och med just denna produktion så såg hon till att hjälpa sin med-aktris och kollega Judy Holliday, med hennes kommande framgångar inom filmbranschen. Hon såg till att promota Judy så mycket hon kunde i denna film. Till den nivå att hon bad regissör Cukor att fokusera på Judy under deras scener tillsammans. Judy's karriär skulle dock senare bli brokig då under under det tidiga femtio-talet blev en del av den stora häxjakten på kommunister inom Hollywood för att sedan tråkigt nog gå bort i bröstcancer i mitten av 60-talet. 

Filmen är regisserad av Mia Farrow's gudfader, George Cukor, en man med många erkända verk i ryggsäcken (förutom Gone with the Wind som han ursprungligen skulle regissera men sparkades efter samarbetssvårigheter med demonproducenten David O. Selznick)  och samarbetade hela 8 gånger med Hepburn. Inom film kretsar så var han även känd för att vara en festprisse vars tillställningar lockade namn som Hitchcock, Ford och Buñuel


the Review:

En ganska svår, eller för lätt, film att recensera då den är rätt så enkel och rak i sitt berättande. Från det att vi får i så se Doris (Holliday) mordförsök i inledningen och presentationen av våra huvudkaraktärer och deras förhållande, till andra akten där vi följer rättegången och svårigheterna på hemmaplan fram tills filmens väntade eller oväntade slut.


Hepburns karisma och energi drar verkligen blickarna till sig.


Vad man tar med sig från filmen, förutom dess välskrivna manus, är skådespelet som håller en ytterst hög nivå från Hepburn och Tracy's huvudroller till våra bi karaktärer i Holliday, Tom Ewell och Jean Hagen och ända ner till statistroll, där allt känns ytterst trovärdigt förutom deras granne, den ohyggliga comic-relief karaktären Kip Lurie spelad av David Wayne.

Utöver Kip Lurie's osmakliga personlighet, som tyvärr tillför en stor del till historiens dramatik, så förlitar man sig inte bara på skådespeleriet utan man ger också det välförtjänt utrymme med långa och stilla tagningar.


the Slutkläm:
 
Mina förväntningar inför filmen var lika med noll då jag visste ytterst lite om den, minns knappt längre hur jag snubblade över den. Men den bjuder på härligt välspelad underhållning i cirka 90 minuter. Samtidigt som den faktiskt har något att säga. Något få komedier bidrar med i dagens samhälle.


the Betyg: 4 (Klockren)


 " Licorice. If there's anything I'm a sucker for, it's licorice."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar